ABABSverige

Totalrenoveringen av Sollentunas höghus ställer höga krav på byggnadsställningarna

Tidplanen var tajt och utmaningarna många när ABAB:s personal skulle sätta upp byggnadsställningar för renoveringen av Turebergshuset. På 48 dagar var allt på plats och projektet kunde fortsätta enligt tidsplanen.
– De gjorde jobbet med bravur, säger Håkan Jansson på Cobab, som genomför projektet. Turebergshuset är ett riktigt landmärke för Sollentuna. Det reser sig 15 våningar högt och under drygt 40 år har det fungerat som kommunhus. Nu är huset omringat av 10 000 kvadratmeter väderskyddad ställning. En totalrenovering såväl invändigt som utvändigt pågår och under sista kvartalet av 2022 beräknas allt vara klart.

ABAB Sverige Turebergshuset

I juni 2021 pågår arbetet med att riva den gamla fasaden och en ny fasad byggs upp.

– Nästa vecka börjar vi lägga om taket. Huset ska se ut som när det var nytt 1976, men vi ersätter materialen och de tekniska lösningarna från 1970-talet med dagens teknik, berättar Håkan Jansson på Cobab som är entreprenör för renoveringsprojektet.

För projektets helhet var det viktigt att byggnadsställningarna kom på plats så fort som möjligt och att de uppfyllde alla säkerhetskrav. I början av januari 2021 hade Håkan Jansson ett möte med ABAB:s regionchef Jörgen Söderström. De var eniga om att det krävdes en noggrann planering för att genomföra delprojektet effektivt och säkert.

– Jag såg redan vid mötet i januari att de hade en tajt tidtabell. Höjden, 15 våningar ovanför marken och två våningar under markplan, gör att projektet kräver en del speciallösningar, konstaterar Jansson.

En säker arbetsplats för alla

ABAB:s projektledning är visserligen van vid att hitta lösningar på krävande projekt, men det fanns en del att bita i när Turebergshuset skulle utrustas till en säker arbetsplats för alla som ska medverka i jätterenoveringen. Att byggnaden är stor och har många olika funktioner innebär i sig att projektet är tekniskt krävande. Den är dessutom placerad vid en knutpunkt för dagligt resande, ett stenkast från Sollentuna station, och granne med bland annat gallerian Sollentuna Centrum.

– Det går åt otroligt mycket ställningsmaterial för det här projektet, men bara en lastbil åt gången fick plats när vi levererade vår utrustning. Därför var det absolut nödvändigt att planera logistiken för våra materialleveranser i minsta detalj, säger Kenneth Herrstedt, projektledare på ABAB.

En annan sak som försvårade ABAB:s tidtabell var att det fanns eternitskivor i husets väggar.

– Vi kunde inte borra i väggarna förrän en asbestsanerare hade avlägsnat gammalt byggnadsmaterial med asbestinnehåll. Det innebar att vårt arbete fördröjdes, tillägger Herrstedt.

Resurser och vältajmade leveranser

I februari 2021 kunde ABAB:s montörer inleda sitt jobb med att sätta upp byggnadsställningar och den 14 april var de klara att lämna över byggnaden för nästa skede i projektet.

– På 48 dagar lyckades ABAB montera hela ställningen och de gjorde det med bravur. Tiden var knapp, men resultatet är mycket bra, säger Jansson.
Han ser ABAB:s goda planering och bolagets resurser som två förutsättningar för att monteringen kunde genomföras framgångsrikt.

– Rätt bemanning och vältajmade materielleveranser går hand i hand. Dessutom har vi haft en mycket bra dialog med ABAB under projektet. Utifrån den här erfarenheten samarbetar jag för egen del mycket gärna med ABAB, även i framtiden, säger Håkan Jansson. För ABAB:s personal återstår ett viktigt jobb med den pågående renoveringen av Turebergshuset. När alla andra har gjort sitt ska ställningarna monteras ner, någon gång i slutet av 2022, så att Sollentunaborna åter kan känna igen sitt landmärke.

Du kanske också är intresserad av

Väderskydd på Viraskolan visar vägen
Vi ger vår julklapp till Östersjön